Kostel se v Želnavě připomíná poprvé roku 1395. Z původní stavby se dochovala spodní část věže. Nově byl postaven v letech 1708–12, horní část věže 1722. Obklopuje ho obnovený rázovitý hřbitov s litinovými kříži.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 05/2010
Želnavou prochází silnice I/39 od Lenory podél lipenské nádrže do Českého Krumlova. Kostel dominuje širokému okolí, parkování je možné na návsi pod ním. Spojení hromadnou dopravou zajišťuje ve volných dnech téměř výlučně železniční stanice Nová Pec na trati České Budějovice - Volary (cca 3,5 km jižně).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 11.00.

Kostel svatého Jakuba Apoštola v Želnavě
    Původně zřejmě gotický kostel se v Želnavě připomíná poprvé roku 1395. Jeho pozůstatkem je spodní část západní hranolové věže. Nově byl postaven v letech 1708–12 pod patronátem knížete Johanna Nepomuka Schwarzenberga. Věž byla zvýšena roku 1722. Důkladnými opravami kostel prošel koncem 19. a 20. století. Obklopuje ho dodnes funkční hřbitov s množstvím dochovaných typicky šumavských litinových křížů.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 17.7. 2010