Pozdně barokní kostel v Pěkné z let 1788–91 vznikl v rámci optimalisace farní sítě mocnářství za josefínské éry. Roku 1903 byla přistavěna věž. Po roce 1945 zchátral, za pomoci vyhnaných rodáků v 90. letech 20. století opraven.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Kolem Pěkné prochází silnice I/39, do obce vede krátká odbočka. Parkování je možné na návsi přímo u kostela. Spojení hromadnou dopravou je o víkendech možné téměř výlučně ze zastávky Pěkná na trati České Budějovice - Volary, vzdálené asi 1,5 km jihozápadně (žlutá značka, pokračující dále na Sněžnou, cyklostezka 1031).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 10.30.

Kostel svaté Anny v Pěkné
    Kostel v Pěkné vznikl v rámci optimalisace farní sítě habsburského mocnářství v josefínské éře. Jednoduchá stavba ve stylu zredukovaného pozdního baroka vznikla v letech 1788–91 v sousedství hřbitova. Roku 1903 získala věž v ose západního průčelí. Po roce 1945 bylo z obce vyhnáno původní německojazyčné obyvatelstvo. Kostel následně zchátral, po roce 1990 byl obnoven za pomoci rodáků.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 21.5. 2010