Jednu z prvních jesuitských kolejí v českých zemích založili Vilém z Rožmberka a jeho čtvrtá manželka Polyxena roku 1586. Stavba na místě šesti domů byla dokončena dva roky nato. Řád zde sídlil do zrušení roku 1773, dnes největší krumlovský hotel.
Kolej od jihozápadu

Bývalá jesuitská kolej, dnes hotel Růže v Českém Krumlově

Graficke pismenko Jesuity uvedl na svá panství v rámci snahy o zadržování nástupu luterství Vilém z Rožmberka. Krumlovskou kolej založil spolu se svou čtvrtou manželkou Polyxenou, rozenou z Pernštejna, roku 1586. Podle plánů, vypracovaných rektorem pražské koleje Alexanderem Vojtou a upravených rožmberským stavitelem Baldassarem Maggim z Arogna, byla na místě šesti měšťanských domů postavena za dva roky. Jesuitům kromě domácí kaple Matky Boží sloužil i farní kostel svatého Víta, se kterým kolej spojuje dodnes patrová chodba, vedená přes sousední prelaturu. Objekt koleje se dochoval dodnes v renesanční podstatě. Řád ho využíval do svého zrušení roku 1773, následně ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/docs/cz/mesto_objekt_hor154.xml, 16.5. 2010