Barokní mariánský sloup ve východní části velešínského náměstí byl postaven roku 1765. Obklopují ho sochy svatých Floriána, Antonína a Janů Křtitele a Nepomuckého.
Barokní mariánské sousoší po restaurování

Mariánský sloup ve Velešíně

Graficke pismenko Barokní mariánský sloup ve východní části velešínského náměstí byl postaven roku 1765. Na vrcholu čtyřhranného sloupu stojí korunovaná Madona, jeho sokl obklopují sochy svatých Floriána, Antonína a Janů Křtitele a Nepomuckého.
Ivan Grisa, dle webové stránky města Velešín, 21.5. 2010

Barokní sousoší
    Největší kamennou památkou ve městě je barokní sousoší v dolní části náměstí. Na své místo bylo postaveno v r. 1765. Uprostřed stojí čtyřhranný sloup s korunovanou P. Marií s Ježíškem, obklopený sochami sv. Floriána, sv. Jana Nepomuckého, sv. Antonína a sv. Jana Křtitele. Sousoší je obehnáno barokním zábradlím. Na sloupu čteme nápis: SACRA DE MONTE HVX EX PONTE LATA. Pod sv. Floriánem je vytesán letopočet 1765. Některé ze soch, které Velešínu

František Šrámek, 6.7. 2012