Součást výjimečného kaplického areálu dvou těsně sousedících kostelů. Farní kostel vznikl zřejmě ve 14. století, když původní kostelík nepostačoval potřebám města. Kostelní věž je snad původní obrannou zvonicí kostelního areálu.
Kostel od severovýchodu, vlevo v pozadí střecha sousedního kostela sv. Floriána

Kostel svatých Petra a Pavla v Kaplici

Graficke pismenko Farní kostel svatých Petra a Pavla v Kaplici, zvaný Německý, tvoří součást unikátního areálu dvou sousedících kostelů, obklopených společným bývalým hřbitovem. Vznikl zřejmě ve 14. století, kdy původní svatyně ("kaplice") nepostačovala potřebám města, založeného jako trhové centrum pořešínského panství nedlouho předtím. Poprvé je jednoznačně doložen roku 1383. Kostel vyloupili a vypálili roku 1423 husité. Byl poté zřejmě opraven, ale znovu ho těžce poškodil požár roku 1507. Po něm následovala velkorysá pozdně gotická obnova, která byla dílem rožmberské stavební huti. V této podobě se kostel dochoval bez větších změn dodnes, s výjimkou věže, která byla ...