Moje místa 0
Součást výjimečného kaplického areálu dvou těsně sousedících kostelů. Menší kostel vznikl zřejmě po požáru roku 1507 na místě původního kostelíka ("kaplice"), který po vzniku města sloužil českým obyvatelům.
Kostel od severovýchodu

Kostel svatého Floriána v Kaplici

Graficke pismenko Ve východní části starého města stojí výjimečný areál, zahrnující dva kostely a společný bývalý hřbitov. Menší z obou kostelů vznikl po požáru roku 1507 na místě původní svatyně slovanské osady, které dal jméno ("kaplice" = malý kostel). Po vzniku města sloužil kostel, zasvěcený Panně Marii, českým obyvatelům Kaplice a okolních vsí. Zřejmě kvůli národnostnímu rozdělení obyvatel došlo k obnově obou kostelů i po požáru roku 1507. I menší kostel postavila rožmberská huť ve slohu jihočeské pozdní gotiky jako jednolodní bezvěžovou stavbu. Vnitřní zařízení pochází převážně ze 17. a 18. století.
Dnes slouží řeckým katolíkům.

Svatý Florián (Florián z Lorchu)