Gotický kostel se zajímavým stavebním vývojem ve 14. a 15. století je jedním z mála pozůstatků původní zástavby obce Malonty, která byla v rámci odčinění Bílé hory nahrazena většinou panelovými domy.
Kostel od severu

Kostel svatého Bartoloměje s kaplí svaté Barbory v Malontech

Graficke pismenko Nejstarší částí malontského kostela je původní kaple svaté Kateřiny (dnes Barbory) pocházející pravděpodobně z I. čtvrtiny 14. století. Ve III. čtvrtině téhož století byl k jejímu jižnímu boku přiložen presbytář nového, podstatně většího kostela. Původní kaple pak sloužila jako sakristie. Loď nového kostela nebyla zřejmě původně zaklenutá. Koncem 15. století vzniklo z původní lodi dvojlodí, zaklenuté síťovou klenbou. Nejpozději tehdy byla poměrně štíhlá věž v ose západního průčelí opatřena mohutnými opěráky. Poslední úpravou kostela byla stavba nové sakristie v ose závěru roku 1887. Po roce 1945 došlo i v Malontech k násilné výměně obyvatel. Obec byla ...