Farní kostel v Dolním Dvořišti, postavený na místě staršího předchůdce v průběhu 15. století, patří k nejvýznamnějším stavbám rožmberské pozdní gotiky. Vzhled stavby později ovlivnila jen puristická restaurace roku 1891.
Kostel od severovýchodu

Kostel svatého Jiljí v Dolním Dvořišti

Graficke pismenko Kostel se v Dolním Dvořišti připomíná poprvé roku 1279. Od roku 1367 zde sídlila farnost. Kolem roku 1400 zahájil Petr z Rožmberka stavbu nového velkolepého chrámu, který svou velikostí dokládá ambice na rozvoj městečka ve významné centrum. Nedlouho poté vypuknuvší husitské války tyto ambice překazily a stavbu kostela prodloužily až do závěru 15. století (1488 dokončena klenba presbytáře, až 1507 svěceno trojlodí). Síňové trojlodí i presbytář uzavírají síťové klenby, blízké současně budovanému farnímu kostelu v Prachaticích. Interiér zdobí řada kamenických prvků, v kontrastu s ním je poměrně prostý, i když monumentální exteriér stavby. Kostel je ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 12.5. 2010