Zřejmě druhý židovský hřbitov v Rožmberku byl zřízen v 17. století v jižním hradebním parkánu. Devastaci začali nacisté, dokončili ji čeští novoosídlenci po roce 1945. Zachovalo se několik náhrobků na pozemku za domem čp. 103.
Náhrobky v jihovýchodním koutě hřbitova
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Nejjednodušší přístup k pozůstatkům starého židovského hřbitova je z rožmberského náměstí (autobusová zastávka, možnost parkování) uličkou ze středu jeho jižní strany. Po dosažení vrcholu stoupání odbočte vpravo. Na levé straně uličky (u další odbočky vzhůru) stojí dům čp. 103. Budete-li mít štěstí a jeho občasní obyvatelé budou přítomni, můžete se s nimi domluvit i na vstupu na plochu hřbitova brankou ze zadní uličky.

Starý židovský hřbitov v Rožmberku
    Počátky židovského osídlení v Rožmberku nejsou hodnověrně listinně zdokumentovány. Předpokládá se, že Židé zde sídlili od 14. století. Obec se rozšířila v 70. letech 17. století po vypovězení Židů z Vídně, naopak rožmberští spoluzakládali novodobou židovskou obec v Linci v polovině 19. století. Synagoga, nejstarší hřbitov a domky židovské osady se rozkládaly přímo pod zdejším hradem nad pravým břehem Vltavy ve čtvrti zvané Riedl. Po demolici

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 21.5. 2010