Kostel v Rožmberku je doložen poprvé roku 1271. Současný objekt je pozdně gotickou novostavbou z II. poloviny 15. století, dokončenou 1583 (klenba trojlodí), jejíž vzhled zásadně neovlivnila žádná pozdější stavební činnost.
kostel od jihu
Graficke pismenko Dominanta podhradního městečka je stejně jako většina kostelů v okolí přístupná bohužel jen v době bohoslužeb. Ty se zde konají o nedělích od 9.30. Rožmberský kostel je specifický tím, že do něj nelze ani omezeně nahlédnout otvorem v některých dveřích.

Kostel svatého Mikuláše v Rožmberku nad Vltavou
    První zprávou o existenci kostela v Rožmberku (někdejším Nižším Brodě) je listina, kterou se potvrzuje nadání v jeho prospěch, učiněné Hedvikou ze Šaumburku, vdovou po Vokovi I. z Krumlova. Stavba kostela byla dokončena zřejmě počátkem 14. století, pozůstatkem je jižní portál lodi, snad část obvodových zdí a spodek věže. Po skončení husitských a následných válek došlo od poloviny 70. let 15. století k velkorysé pozdně gotické znovuvýstavbě