Nevelký bezvěžový kostel vystavěný v 80. letech 15. století na místě předchůdce z roku 1361, zasvěceného patronu Oldřicha z Rožmberka. Opraven v letech 1640–44. Jižně na něj navazuje bývalá fara s barokními fasádami.
Kostel a bývalá fara od východu

Kostel svatého Oldřicha v Loučovicích

Graficke pismenko Kostel v Loučovicích založil na pravém břehu Vltavy k poctě svého patrona roku 1361 Oldřich z Rožmberka. Nově byl vystavěn v 80. letech 15. století (portál kolem roku 1488). V 16. století vyhořel, obnoven byl v letech 1640–44 jako plochostropý. Většina vnitřního zařízení pochází z doby po této obnově. Pravděpodobně z 18. století pochází i současná podoba fary, která kolmo přiléhá k jižnímu boku kostela.
Po roce 1945 kostel spolu s celou obcí trpěl dopady nucené výměny obyvatelstva. Samostatná farnost zanikla, Loučovice se staly součástí obvodu farnosti vyšebrodské. Ta dnes kostel uvádí jako kapli.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 18.5. 2010

Český Krumlov  (CK)