Moje místa 0
Pozdně gotický klášter v Přední Výtoni na místě původních pousteven a starší kaple, které jsou doloženy roku 1384. Jeho nedlouhá existence skončila v 50. letech 16. století, poté fara, spravovaná z Vyššího Brodu. Po roce 1945 klášter zabrala armáda.
Kostel od západu, vpravo bývalý klášter

Bývalý klášter pavlánů s kostelem svatých Filipa a Jakuba v Přední Výtoni

Graficke pismenko Roku 1384 věnovali bratři Petr a Jan z Rožmberka kapli sv. Pavla a šest cell, stojících v hlubokých lesích nad pravým břehem Vltavy, eremitům (poustevníkům). Koncem 15. století vznikla v sousedství druhá poustevnická komunita, která se se svolením papeže Inocence VIII. řídila pavlánskou řeholí. Pravděpodobně od roku 1495 žily obě skupiny ve společném objektu (klášteře), jehož součástí se stal i nově budovaný kostel, svěcený zřejmě roku 1523. Komunitu značně oslabil nástup luterství: poslední zpráva o její existenci pochází z roku 1556. Opuštěný kostel převzali do správy vyšebrodští cisterciáci, bývalý klášter sloužil jako fara. Kostel ...
Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn a kol.: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997, 21.5. 2010