Zámek byl přestavěn v r. 1553 ze starší, dřevěné tvrze. Počátkem 19. stol. byl barokně upraven. V r. 1886 koupil zámek Josef Hlávka. Dnes se na zámku konají vědecké konference a semináře, jednají zde i kolegia rektorů Univerzity Karlovy.
Graficke pismenko Zámek a jeho areál slouží představitelům české vědy a kultury, vybraným studentům vysokých škol, vedení vysokých škol, fakult a pracovišť. Odborné veřejnosti je zámek výjmečně přístupný po dohodě s prezidentem a správním radou Nadání.
Veřejnosti bývá zámek přístupný v posledních letech vždy v září na Den evropského dědictví. Prohlídka s průvodcem (v r. 2010 za 50 Kč) zahrnuje obytné místnosti, malé Hlávkovo muzeum a kapli.
29.10. 2004

historie

Lužany patří k nejstarším vesnicím Plzeňského kraje. První dochovaná písemná zpráva, potvrzující její existenci, je z roku 1175. Na místě dnešního zámku stála v roce 1245 dřevěná tvrz, která byla v roce 1553 přestavěna v jednopatrový renesanční zámek. Na počátku 19. století byl renesanční zámek barokně přestavěn. Lužanský zámek, k němuž patřilo panství s několika vesnicemi a dvory, měnil během staletí často majitele. V roce 1886 koupil zámek i

Leták k propagaci zámku Lužany, 21.8. 2004

tvrz přestavěná na zámek