Array ( ) kostel sv. Mikuláše, Fryšták
Na gotických základech pocházejících ze 14. stol. pochází současný kostel přestavěný v 18.–19. stol. Západní část kostela s věží přistavěna v 19. stol.
Kostel sv. Mikuláše ve Fryštáku
Pohled na kostel od jihozápadu
© Pavel Vítek 03/2010
Graficke pismenko Město Fryšták se nachází 8 km severně od Zlína při silnici spojující Zlín s Holešovem.
Kostel sv. Mikuláše leží jihovýchodně od náměstí Míru. Pět km severovýchodně od Fryštáku, nad obcí Lukov se nachází zřícenina stejnojmenného hradu. Při silnici vedoucí z Fryštáku do Štípy a Slušovic se okolo zámku Lešná rozprostírá známá zlínská zoologická zahrada.

historie

První písemná zmínka o Fryštáku pochází z roku 1356. Nejstarší zmínka o fryštácké farnosti pochází z roku 1480. Současná podoba farního kostela sv. Mikuláše pochází z přestavby z 18.–19. století. Jeho gotické základy však pocházejí již ze 14. století. Roku 1820 byla přistavěna západní část kostelní lodi s věží. Sakristie pak byla přistavěna r. 1847. Kostel sv. Mikuláše je orientovaná jednolodní stavba. Zakončena je trojbokým kněžištěm. Ve věží

Pavel Vítek – zdroj: B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, část 1. [A/I], Academia, Praha 1994, 6.5. 2010