Moje místa 0
Drobná bezslohová kaple s půlkruhovým závěrem a šindelovou střechou uprostřed městského hřbitova založeného r. 1894. Kaple vznikla prokazatelně před r. 1833 na křižovatce, kde již v pol. 18. stol. stával kříž.
průčelí kaple
© Jan P. Štěpánek 05/2010
Graficke pismenko Drobná kaple sv. Archanděla Michaela uprostřed hlavního, tzv. nového hřbitova ve Frýdku-Místku při staré cestě do Dobré. Nachází se pod centrálním kamenným hřbitovním křížem, který byl vztyčen na hraně nevysoké říční terasy řeky Morávky, která hřbitovem viditelně prochází.

Kaple je přístupná v otevírací době hřbitova.
    30.9. 2013

historie

Kaple sv. Archanděla Michaela vznikla neznámo kdy. Jisté je pouze to, že již na 1. vojenském mapování ze 70. let 18. století je na křižovatce cesty z Frýdku do Dobré a k mlýnu na Podvolání podél vyvýšené říční terasy řeky Morávky schématicky zakreslen kříž znamenající menší sakrální stavbu. Možná, že právě kříž, vztyčený na důležité křižovatce, předcházel současné kapli. Poprvé je kaple zobrazena na mapě stabilního katastru z roku 1833.

popis

Kaple má podobu jednoduché drobné obdélné stavby s půlkruhově ukončeným závěrem. Krom čelních dveří s mříží, kterou se dá nahlížet do interiéru, neprolamuje hladké vápenné stěny kaple žádný otvor. Ve štítě nade dveřmi je pouze mělká prázdná obdélná nika. Stavbu kryje strmá sedlová střecha pokrytá dřevěným šindelem. Uvnitř kaple je umístěno několik svatých obrázků.