Barokní kostel v Českých Zlatníkách vznikl roku 1694 na místě staršího. Vnější vzhled novorománsky upraven. V letech 1976–94 proběhla jeho rekonstrukce, při níž sem bylo přeneseno zařízení a fresky z minoritského kostela, zbořeného ve starém Mostě.
Pohled od jihu
© Prudký Martin, 04/2010
Graficke pismenko Ves České Zlatníky se rozkládá při severním okraji čtyřproudé silnice z Mostu do Ústí nad Labem a přijíždí se do ní ze sjezdu do Obrnic. Samotný kostel stojí uprostřed návsi.
Prudký Martin , 3.5. 2010

historie

Území v okolí Českých Zlatníků bylo osídleno již v pravěku, o čemž svědčí archeologické nálezy kultury se šňůrovou keramikou, a také sídliště z doby bronzové. Z tohoto období pochází nález pece a odpadní strouhy. Kostel sv. Jiří byl původně postaven jako barokní roku 1694, v 19. přestavěn v pseudorománském slohu.
    Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 3.5. 2010

popis

Kostel je jednolodní, obdélného půdorysu, východní stranu uzavírá pravoúhlý presbytář s oblou apsidou sakristie. Nad západním průčelím je postavena hranolová věž. Loď spolu s presbytářem je sklenuta křížovými klenbami. K zařízení kostela, které jsem ale nemohl zkontrolovat, patří hlavní oltář z konce 17. století, ozdobený sochami sv. Petra a Pavla. Boční oltáře pocházejí ze stejného období, kazatelna je zhruba o sto let mladší.

Most  (MO)
    České Zlatníky