Moje místa 0
Barokní sousoší neznámého slezského umělce z r. 1777 představující Krista klesajícího pod tíhou kříže a pomáhajícího sv. Šimona. Na podstavci je zobrazena sv. Veronika. Plastika r. 1974 přemístěna od Kolloredovského mostu na nový městský hřbitov.
celkový pohled na sousoší od hlavního vstupu na hřbitov
© Jan P. Štěpánek 05/2010
Graficke pismenko Vzácné barokní sousoší Krista klesajícího pod křížem v areálu nového městského frýdeckého hřbitova na východním okraji Frýdku-Místku při cestě na Dobrou. Sousoší, které lze nalézt při hlavní vstupní bráně hřbitova z roku 1894, stávalo původně pod zámeckou štěpnicí (ovocným sadem patřícím k frýdeckému zámku) u tzv. Kolloredovského mostu přes řeku Ostravici. Plastika, která pochází z roku 1777, jak dokládá vytesané datum na zadní straně podstavce, byla na hřbitov přemístěna v roce 1974. Toto cenné barokní dílo neznámého slezského umělce představuje Ježíše Krista, který klesá pod vahou kříže, který nese na svých ramenou. Při něm je postava sv. Šimona ...