Jednopatrový masivní dům v centru obce s nárožní bosáží, dvoupatrovými arkádami a jedním rohovým opěrným pilířem je považován za renesanční tvrz z 2. poloviny 16. století, která je v roce 1591 zmiňována v soupisu majetku pro Jana staršího ze Žerotína, majitele losinského zámku.
nárožní bosáž

Renesanční tvrz Vikýřovice u Šumperka

Graficke pismenko Místní tvrz je zmiňována v soupisu majetku, který nechal v roce 1591 sepsat Jan starší ze Žerotína, majitel losinského zámku. Mezi badateli panoval názor, že tvrz už dávno zanikla. Je ale možné, že jde o mohutnou jednopatrovou budovu v centru obce, ve kterém sídlila v 19. století lichtenštejnská lesní správa. Obvodové zdi jsou přes metr silné, do dvora se otvírají dvoupatrové arkády. Předpokládaný vznik stavby je 2. polovina 16. století (viz odkaz na oficiální stránky obce Vikýřovice).
Jaromír Schoffer (upraveno redakcí), 2.5. 2010