Vedle kostela sv. Máří Magdaleny v Mladějovicích roste nejméně 700 let stará lípa, v roce 2009 získala 2. místo v anketě Strom roku. Lípa je vysoká 17 m, v průměru má přes 3 m, obvod více než 7 m.
Mladějovická lípa
Graficke pismenko Dominanta obce Mladějovice – památná lípa – je jednou z nejstarších a největších v Olomouckém kraji. Tento strom je chráněn památkovým úřadem. Jeho stáří je odhadováno na 700, je však možné, že je stará až 1000 let, jak uvádí německá historická pohlednice.
Mladějovická lípa je vysoká 17 m, v průměru má přes 3 m, obvod více než 7 m.
Při troše fantazie lze v dutině spatřit postavy tří žen a hada lezoucího z kmene. Dle zápisu v místní kronice z roku 1922 se do této dutiny vešlo 13 dětí z místní školy i s učitelem.
V letech 1980–2000 bylo provedeno několik větších zásahů na ochranu tohoto jedinečného stromu. Kmen je spojen železným lanem.
Zuzana Holasová, čerpáno z informační tabule Obecního úřadu v Mladějovicích, 2.5. 2010