Barokní bohatě zdobený sokl umístěný ve stínu staré lípy v polovině horní cesty mezi Benešovem a Františkovem nad Ploučnicí. Dostupné prameny uvádějí, že zde stávala socha sv. Jana Nepomuckého, kterou tu však už nenajdeme.
Skupina stromů s dominantní lipou v popředí, mezi nimi osiřelý podstavec
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Horní cesta z Benešova do Františkova nabízí příjemnou a nepříliš náročnou možnost spojení návštěvy města s někdejším sídlem panství, hradem Ostrým. Pokud vyjdeme z hlavního benešovského náměstí Míru, projdeme ulicemi Krátká, Československé armády a Žižkova (zde je most přes říčku Bystrou) do ulice Pod Ostrým. Tou podejdeme trať do Varnsdorfu a hned za ní odbočíme doleva. Táhlým stoupáním mezi starými sady dosáhneme planiny pod vrchem Ostrý (vlevo), přes kterou se mezi poli táhne vozová cesta, použitelná i pro odolnější cyklisty. Za vysílačem už zahlédneme skupinu velkých stromů, kterým dominuje lípa s mnoha kmeny. Po prohlídce zbytku snad ...

Podstavec sochy snad svatého Jana Nepomuckého u Františkova nad Ploučnicí
    Asi v polovině horní cesty mezi Benešovem a Františkovem nad Ploučnicí kolem vrchu Ostrý zaujme skupina stromů, které dominuje mnohokmenná lípa. Mezi stromy najdeme bohatě zdobený barokní podstavec, na kterém byla snad osazena socha svatého Jana Nepomuckého, zmizelá neznámo kam někdy po roce 1960. S tímto údajem je lehce v rozporu datum, vyryté do jihozápadní římsy soklu (1662?), které o celá desetiletí předchází blahořečení či dokonce

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 2.5. 2010

socha, monument