Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
Muzeum kočárů, Čechy pod Kosířem
Hrady.cz
Unikátní Muzeum kočárů bylo otevřeno 11. 7. 2009 v obci Čechy pod Kosířem. Nalézá se zde na padesát různých kočárů a saní, expozice luceren a další zajímavosti.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko V obci Čechy pod Kosířem lze shlédnout mnoho zajímavostí. Dominantou je místní zámek s nádherným parkem, Hasičské muzeum a nové Muzeum kočárů, které je v jeho těsné blízkosti. Nad obcí se vypíná dominantní hora Hané – Velký Kosíř. Na jeho vrcholu v přírodním parku má být v blízké době opět postavena rozhledna.
Ivo Rozehnal , 25.4. 2010

historie

Muzeum kočárů v obci Čechy pod Kosířem začal nejprve budovat svépomocí p. Obr. Tento řemeslník a nadšenec se vypracoval v uznávaného odborníka a dá se bez nadsázky povědět, že je jedním z nejlepších restaurátorů památek u nás. Jeho první práce vznikaly v dílně na zámku Plumlov. Protože restaurované kočáry byly často uchovávány v nevyhovujících podmínkách, rozhodl se pro unikátní akci – shromáždit nejcennější originály pod jednu střechu, do

Ivo Rozehnal - zdroj web historickekocary.cz, 25.4. 2010
    ''Král kočárů,,
    Dne 28.září 2012 na svátek sv. Václava byla otevřena nová hala tzv. depozitář, která byla postavena pro největší smuteční (pohřební) kočár všech dob. Kočár byl vyroben někdy kolem roku 1900. Je mistrovským dílem pocházejícím z dílny plzeňského stavitele kočárů Václava Brožíka, který dodával kočáry na královské dvory a dokonce i perskému šáhovi. ''Král kočárů,, je výjimečný nejen svou velikostí, ale i tím, že byl elektrifikován. Na délku má kočár

Luděk.Vlačil - zdroj: http://www.historickekocary.cz , Václav Obr , http://www.turistika.cz, 19.9. 2015