Hrady.cz
Původní kapli z konce 17. století vystavěl Filip Jungmayer z Hofu. Byl v ní umístěn soubor soch z konce z 15. století (sv. Petr, sv. Jakub, sv. Jan, Kristus – dnes v sousedním kostele). V letech 1912–13 nahrazena pseudorenesanční novostavbou.
kaple Olivetské hory
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Původní Olivetská kaple byla postavena na konci 17. století jihlavským měšťanem Filipem Jungmayerem z Hofu. Na počátku 20. století byla zbořena a několik metrů od místa staré kaple byla v letech 1912–1913 postavena kaple nová, pseudorenesanční. V kapli bývaly umístěny hodnotné sochy z konce z 15. století (sv. Petr, sv. Jakub, sv. Jan, Kristus). Ty se zde nacházely do konce 60. let, kdy byly, značně poškozené, přeneseny do kostela sv. Jakuba.

popis

Kaple má obdélníkový půdorys, má sedlovou střechu. Je postavena z kamene a cihel. Rohy stavby jsou podepřeny dvoustupňovými kamennými pilíři. Tři strany objektu jsou otevřeny do prostoru, zadní stěna je zazděná a vyzdobená malbou (dnes již značně poškozenou) s motivem Jeruzaléma a Olivetské hory. Po celém obvodu malby byl německý nápis – biblický citát. Všechny oblouky byly vyplněny ozdobnou železnou mříží, dnes se dochovala pouze její část.