Hrady.cz
Barokní sloup z l. 1689–92 od Agostina Brascha, se sochařskou výzdobou Antonio Laghiho. Sloup se sochou Imaculaty na vrcholu obklopují plastiky sv. Josefa, sv. Jakuba Většího, sv. Šebestiána a sv. Františka Xaverského.
mariánský morový sloup
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Barokní sloup byl postaven v roce 1689–92 jako poděkování města za to, že se v letech 1679-80 městu vyhnula morová epidemie. Autorem jeho architektonického řešení byl Agostino Brascha, sochařskou výzdobu vytvořil Antonio Laghi. Sloup se sochou Imaculaty na vrcholu obklopují plastiky sv. Josefa, sv. Jakuba Většího, sv. Šebestiána a sv. Františka Xaverského. Sloup vysvětil 2. února 1691 olomoucký biskup Karel II. z Lichtenštejna.

Na tomto místě stávalo ve středověku popraviště, později pranýř. U sloupu je umístěna pamětní deska jihlavského intelektuála Evžena Plocka, který se v roce 1969 nedaleko od tohoto místa upálil na protest proti sovětské okupaci.
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, A/I, Academia, Praha 1994), 13.5. 2010