kostel sv. apoštola Pavla

Pauluskirche; Jihlava
Novogotický kostel z let 1875–78 postaven pro jihlavské německé evangelíky podle projektu Aloise Netsche. Dnešní podoba po úpravách v roce 1913. Dnes patří Farnímu sboru Českobratrské církve evangelické v Jihlavě.
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Kostel sv. Pavla byl postaven v letech 1875–78 pro jihlavské německé evangelíky. Zasvěcení kostela bylo zvoleno na počest německého luteránského reformátora a kazatele Pavla Sperata. Ten v Jihlavě působil ve 20. letech 16. století a přestože jeho působení zde trvalo pouhé dva roky (1522–23), Jihlava se na sto let stala protestantským městem. Jihlavský evangelický sbor augsburského vyznání získal povolení k výstavbě kostela v roce 1875. Téhož roku vznikly i plány od architekta Aloise Netsche. Základní kámen byl položen 15. srpna 1875. Stavbu z větší části financovala evangelická korporace Gustava Adolfa, pozemek na tehdejším anenské předměstí ...
Milan Caha (zdroj: jihlava.evangnet.cz), 22.5. 2010