Hrady.cz
Původní jihlavský farní kostel z posledního desetiletí 12. století, pod patronátem řádu německých rytířů. Uváděn roku 1243. Pozdně goticky upraven na konci 15. stol., renesančně na počátku 17. stol. a barokně po poškození za třicetileté války.
kostel od severovýchodu
Graficke pismenko Kostel sv. Jana Křtitele stojí na Jánském kopečku ve Staré Jihlavě. MHD se k němu lze snadno dostat trolejbusy A a B nebo autobusem č. 4 (zastávka Pod Jánským kopečkem). Auto lze zaparkovat několik desítek metrů od kostela, přímo na úpatí Jánského kopečku. Kostel je přístupný při mších každou středu od 17.00 hodin, neděli od 08:00 hodin. Na svátek patrona kostela se zde konají mše česko-německého usmíření. Rovněž se zde čas od času konají koncerty. Pro skupiny lze dohodnout návštěvu kostela mimo termíny bohoslužeb na kontaktním e-mail či telefonu.
23.5. 2010

historie

Původní jihlavský farní kostel byl vystavěn v místech románského osídlení, snad tehdejšího sídla zeměpanské správy. Průzkumy pod podlahou kostela objevily základy románské stavební fáze (apsidy, jižního pilíře vítězného oblouku a dalších stavebních částí) z posledního desetiletí 12. století. První doložený patronát patřil řádu německých rytířů, od roku 1233 pak patřil želivským premonstrátům. Písemně je kostel poprvé uváděn roku 1243. Roku 1257

Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, J/N, Academia, Praha 1999 a www.svjakub.cz), 23.5. 2010

popis

Kostel je orientovaný, má obdélnou loď, čtvercovou sakristii, která přiléhá k presbytáři ze severní strany. presbytář je kýlově ukončen. Při jihozápadním nároží je venkovní čtyřboká kazatelna. Do kostela vedou dva vchody: ze západu a z jihu; vedle jižního vchodu je zazděný hrotitý portál raně gotického vchodu. Na severní straně lodi jsou zazděná tři původní štěrbinová okna. Nad kněžištěm je čtyřboká dřevěná věžička. V interiéru se dochoval