Hrady.cz
Klášter založen v roce 1628 Františkem z Magni. V roce 1786 byl zrušen a v roce 1850 přestavěn na divadlo (autor přestavby J. Okonski). V 90. letech byla budova zbořena a na jejím místě r. 1995 vyrostlo nové divadlo s historizující fasádou.
městské divadlo na místě bývalého kláštera
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Klášter byl založen v roce 1628 Františkem z Magni. Jednoduchá klášterní budova a kostel byly dokončeny v roce 1631. V roce 1786 byl klášter na základě patentu Josefa II. zrušen a o rok později byl prodán soukromé osobě. V roce 1850 byl areál přestavěn na klasicistní divadlo (autor přestavby J. Okonski). V roce 1870 zde koncertoval tehdy desetiletý Gustav Mahler. Budova byla několikrát opravována, její zásadní modernizace proběhla v 90. letech. Stará scéna byla zbourána a na jejím místě do roku 1995 vyrostlo divadlo nové. To tvoří nárožní moderní budova a divadelní scéna s historizující fasádou.
Milan Caha (zdroj: Kuča Karel: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 5. (H -Kole), Libri, Praha 1997), 3.6. 2010