Hrady.cz
Rozsáhlý komplex tvoří raně barokní kostel sv. Ignáce z l. 1683–89 od J. Brascha, budova jezuitské koleje z let 1699–1713 a budova gymnázia z let 1720–27 od T.Schoppera. V kostele Pieta z konce 14. stol., a tzv. Přemyslovský kříž z pol. 14. stol.
kolej s kostelem sv. Ignáce
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Rozsáhlý klášterní komplex si jezuité postupně vybudovali na okraji jihlavského náměstí na místě 23 starších měšťanských domů. Areálu dominuje raně barokní kostel sv. Ignáce z Loyoly. Jednolodní kostel s monumentálním průčelím, se třemi páry bočních kaplí a plochým závěrem postavil v letech 1683–89 vlašský stavitel Jacopo Brascho. V interiéru se dochovala nástropní freska z roku 1717 od Karla Töppera, iluzivní oltář z dílny Adama Lauterera, Josefa Kramolina a Františka Moldingera. Barokní vyřezávaná kazatelna je dílem Tobiáše Süssmayera z roku 1771. Nejvzácnější součástí výbavy kostela jsou dvě vzácné gotické plastiky – Pieta z konce 14. ...
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, J/N, Academia, Praha 1999), 2.6. 2010