Hrady.cz
Klášter vznikl snad spolu s městem, poprvé doložen 1257. Výstavné gotické objekty poškodily četné požáry, prošly dvěma barokními přestavbami (1664–65, 1730–36). Poslední výrazný zásah představuje hlavní průčelí kostela (1756). Dnes opět sídlem řádu.
kostel Nanebevzetí Panny Marie

Minoritský klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě

Graficke pismenko Minorité přišli do nově založeného královského města Jihlavy zřejmě hned při jeho lokaci ve 40. letech 13. století. Jejich areál byl vytýčen v jihozápadní části města poblíž brány, která časem získala jméno po klášterním kostele (viz heslo). Poprvé je klášter písemně doložen k roku 1257. Nejstarší dochovanou částí kláštera je basilika, netradičně orientovaná k jihu. Představuje jednu z prvních gotických staveb na našem území. Stavba je kladena do období 1245–60, nese typické znaky soudobých mendikantských kostelů, zejména extrémně dlouhý presbytář. Nad křížením hlavní lodi a transeptu je vztyčena chórová věžice s kamennou helmicí. U kostela se původně ...
Ivan Grisa, dle D. Foltýn a kol.: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri 2005, 8.2. 2011