Radnice v Berouně vznikla zřejmě počátkem 15. století z původní rychty. Četné přestavby zpravidla po požárech (v letech 1510, 1544, 1599, 1735 a 1781). Po r. 1850 soud, berní úřad, škola. Novobarokní přestavba v letech 1902–1903, nový zadní trakt v 90. letech 20. stol.
Vlevo památník mistra Jana Husa
Graficke pismenko Radnici najdete na hlavním Husově náměstí v Berouně. Dnešní budova vznikla přestavbou původní radnice. K této přestavbě došlo v letech 1902 až 1903. Jedná se o pseudobarokní dvoupatrovou budovu. Výzdoba fasády je od sochaře Viléma Amorta.
4.4. 2004

historie

Jak vypadala radnice do 16. století, není známo. V 16. století byla radnice jednou z mála kamenných staveb ve městě a byla opatřena věžičkou se zvonem, na dřevěném štítě byl vymalován městský erb a před radnicí stál pranýř. V přízemí radnice byl hostinec a ve dvoře pivovar a konírny. V roce 1561 byla radnice výrazně přestavěna. Přesto v přízemí zůstal hostinec, ale pivovar ve dvoře byl zrušen. V patře byly dvě úřední místnosti. Po roce 1901 bylo

Beroun  (BE)
    Beroun