Pískovcový kámen nejistého původu, považovaný za smírčí kříž či za menhir. Má výšku 124/178 cm, šířku 71 cm a tloušťku 29 cm. Na severní straně je pozitivní reliéf latinského kříže. Podle pověsti byl na místě, kde stojí, zabit forman.
severní strana kamene
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Kříž najdeme na tzv. Muclavské louce poblíž silnice 236 Smečno - Kačice, asi 2,5 kilometru od centra Smečna. Stojí na okraji enklávy zahrad s několika domky a bývalým zahradnictvím, vklíněné do polí. Nejlepší přístup je po cestě na východním okraji této enklávy, přesto je třeba za mokra počítat s bahnitým terénem. Auto lze krátkodobě odstavit buď na ústí této cesty na silnici, nebo na nedalekém rozšíření silnice.
22.4. 2010

historie

Kříž má výšku 124/178 cm, šířku 71 cm a tloušťku 29 cm. Je vytvořen ze středně až hrubě zrnitého pískovce, pravděpodobně svrchnokřídového, dovezený ze vzdálenosti až desítky kilometrů. Na severní straně je navětralý pozitivní reliéf latinského kříže, na jižní straně býval reliéf kruhového (keltského) kříže. Podle typu i zachování reliéfů lze soudit, že kříž na severní straně je mladší než symbol na jižní straně. To nahrává teorii, že kámen byl