boční pohled na Fürstenberskou rodovou hrobku
© Jan P. Štěpánek 04/2010
Graficke pismenko Fürstenberská hrobka – výrazná a cenná novogotická sakrální památka obce Kunín na Novojičínsku dominující zdejšímu hřbitovu. V pohřební kapli jsou pohřbeni jedni z posledních šlechtických majitelů kunínského zámku z řad landkrabat Fürstenberků a rytířů Bauerů.
Exteriér kaple je možno si volně prohlédnout v rámci otvírací doby hřbitova. Interiér kaple je nepřístupný.

Historie rodu Fürstenberků a Bauerů v Kuníně
    Významný německý landkraběcí rod Fürstenberků je se zámkem a velkostatkem v Kuníně spjat od roku 1872, kdy jej za 560 000 zlatých od rodu Schindlerů odkupuje Ernst Egon z Fürstenberka (1816–1889). Pro své nerovné manželství s neurozenou Karolínou Buzkovou z Prahy byl Ernst Egon vyloučen z podílu na ohromném rodovém dědictví. Ačkoliv si manželé uvykli na skromnější životní podmínky (skromnější pouze co se týká života urozené šlechty), rozhodně

Jan P. Štěpánek s využitím J. Tichánek, Z. Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, 2003 a www.kunin.cz, 21.4. 2010

popis

Rodová hrobka Fürstenberků na kunínském hřbitově má podobu větší hřbitovní kaple na obdélném půdoryse, vystavěná v historizujícím stylu německé gotiky z režného zdiva a s kamennými prvky jako ostění oken a vstupního portálu. Nároží stavby jsou zvýrazněna segmentově ustupujícími opěráky. Tři strany kaple prolamují samostatná vitrážová okna, průčelí pak větší kamenný portál završený lomeným obloukem s dvoudílnými prosklenými dveřmi s nadsvětlíkem.

Nový Jičín  (NJ)
    Kunín