Empírová hrobka v podobě sloupové síně vybudovaná po r. 1828 Friedrichem Emilem Schindlerem z vděčnosti pro zemřelou hraběnku Marii Walburgu z Trauchsess, jež z něj adopcí učinila dědice kunínského panství. Pochováno zde několik generací Schindlerů.
Sloupová síň od vstupu na hřbitov
© Jan P. Štěpánek 04/2010
Graficke pismenko Empírová hrobka bývalých majitelů kunínského zámku rodu Schindlerů v areálu kunínského hřbitova na dohled od barokního zámku je známá především díky zde uloženým ostatkům hraběnky Marie Walburgy z Trauchsess, Waldburg-Zeilu, rozené hraběnky Harrachové. Ač nebyla členkou rodu Schindlerů, zapsala se významně do dějin Kunína i do srdcí zdejších občanů. Právě Schindlerové jí z vděčnosti nechali vystavět na novém hřbitově nad zámkem hrobku, která se na dalších sto let stala místem posledního odpočinku několika generací Schindlerů.
Hrobku tvoří jednoduchá empírová sloupová síň, na jejíž zadní stěně jsou umístěny mramorové náhrobní desky se jmény všech zde spočinuvších. Pod hrobkou, která je v rámci hřbitova volně přístupná, se rozkládá vlastní nepřístupná krypta s uloženými ostatky.

Hraběnka Marie Walburga a Schindlerové v Kuníně
    Hraběnka Marie Walburga rozena Harrachová ( 22.10.1762 – 25.5.1828) se po nepovedeném manželství a rozvodu s císařským důstojníkem Klemensem Aloisem hrabětem von Trauchsess, Waldburg und Zeil a po tragickém úmrtí svých dětí zaměřila na povznesení vzdělání svých poddaných. Tato na svou dobu mimořádně vzdělaná a krásná žena při kunínském zámku založila již roku 1792 nadační, výchovný a vzdělávací ústav a roku 1806 přímo na zámku soukromý

Jan P. Štěpánek s využitím J. Tichánek, Z. Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, 2003 a www.kunin.cz, 18.4. 2010

Nový Jičín  (NJ)
    Kunín