Vesnická památková rezervace Žďár chrání soubor převážně roubených domů z 18. a 19. století. Kromě velkého statku čp. 3 s kamennou branou se jedná zejména o domy v hluboké skalní strži mezi návsí a dolní částí vsi.
Chalupa ve střední části východního břehu skalního zářezu
© Ivan Grisa 04/2010
Žďár (vzdálená část města Doksy) leží na silnici II/273. Na jižním okraji vsi z ní odbočuje silnice III. třídy do Kruhu a Housky. Vsí prochází červená značka z Housky na Bezděz, na návsi odbočuje ze silnice na úzkou, velmi strmě klesající cestu, která prochází skalní strží, k jejímž břehům jsou připojeny chráněné roubené chalupy.
Spojení veřejnou dopravou je do Žďáru velmi sporadické. Několik autobusových spojů sem z Doks zajíždí jen v pracovních dnech, nejbližší železniční stanice Okna (trať 080 Bakov nad Jizerou-Jedlová) je vzdálena asi 3 km na sever.

historie

Vesnická památková rezervace Žďár byla zřízena pro ochranu lidových, převážně roubených domů z konce 18. a z 19. století. Dominantou horní části vsi je statek č. p. 3 s velkou kamennou branou. Nejzajímavější podívanou však poskytuje průchod hlubokou strží z návsi do Dolního Žďáru. Na oba její břehy je doslova nalepeno několik roubených chalup, které skálu využívají pro skladovací a provozní prostory.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 18.4. 2010

Liberecký kraj