V obci Nosálov existuje poměrně rozsáhlý soubor lidové architektury, především roubených staveb obytných domů a hospodářských staveb z 19. století. Typickým prvkem zdejších statků jsou zdobené kamenné brány.
Jedna z typických vjezdových bran nosálovských statků
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Nosálov leží na silnici II/273 (Mělník - Obora). Autobusové spojení funguje prakticky jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávka Skramouš (trať Mělník - Mladá Boleslav) se nachází asi 5 km jižně.
Přes obec prochází modrá turistická značka Mšeno - Skramouš - Vrátenská hora - Houska, vychází odtud žlutá značka k Suchému mlýnu pod Bezdědicemi. Vede tudy cyklostezka 143 a housecký okruh 0001.

historie

Existenci vsi Nosálov dokládá písemná zmínka z roku 1324. Pravděpodobně se jednalo o kolonizační ves, vysazenou na německém právu jako součást osídlování vyšších poloh panství hradu Bezděz. Historický vývoj vedl k tomu, že až do roku 1945 zde žilo téměř výhradně německojazyčné obyvatelstvo. Ves si zachovala většinou původní gotickou parcelaci, i když současné objekty pocházejí většinou z 19., výjimečně z 18. století. Brána statku čp. 40, která

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a webové stránky http://www.hospudkaunas.cz/cz_nosalov.htm, 18.4. 2010

Mělník  (ME)
    Nosálov