Moje místa 0
Drobná trojboká kaplička obklopená třemi památnými lipami na jižním okraji Horní Housky. Pochází zřejmě z počátku 18. století, obnovena 2004 občanským sdružením Pšovka – okrašlovacím spolkem Kokořínska.
Kaplička od východu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Kaple stojí na rozcestí červené a modré turistické značky na jižním okraji Horní Housky, asi 600 m jihovýchodně od hradu. Kolem prochází i cyklostezka 0001.

Kaple Nejsvětější Trojice zvaná Luňákova či Třícípá v Horní Housce
    V jižní části osady Horní Houska u rozcestí stojí pravděpodobně od počátku 18. století kaple Nejsvětější Trojice, zvaná též Třícípá (Dreyzippel) či Luňákova. Výklenky ve třech stranách zdobily původně olejomalby na lněném plátně s motivy Nejsvětější Trojice, Spasitele na kříži a sv. Jana (Nepomuckého?). Stavebníkem kaple byl údajně housecký sládek. Již koncem 18. století bylo konstatováno poškození stavby i maleb, stav se prudce zhoršil po roce

Ivan Grisa, dle informačních tabulek v místě, 18.4. 2010