Pozdně barokní kostel nahradil roku 1753 v Horce starší stavbu, připomínanou poprvé 1279. Obklopuje ho bývalý hřbitov. Vnitřní zařízení soudobé, na stropě fresky andělů z roku 1975 od Františka Peňáze.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Horka nad Moravou leží v oblasti Litovelského Pomoraví, vychází odtud několik značených cest a cyklostezek. Spojení z Olomouce je možné vlaky na trati Olomouc - Senice na Hané (zastávka Horka na Moravě) a autobusovými linkami 18 a 20 olomoucké MHD (na oba druhy dopravy platí jízdenky ISDOK).
Ze silnice R35 sem lze dojet po silnici III. třídy z exitu 261 (Křelov - Břuchotín), parkování je možné na návsi nedaleko od kostela.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v neděli od 8.20 a v pátek od 16.15.

Kostel svatého Mikuláše biskupa v Horce nad Moravou
    Kostel se v Horce nad Moravou připomíná poprvé roku 1279, jednalo se zřejmě o vlastnický kostel sídla drobných feudálů. Roku 1533 zakoupilo obec od Horeckých z Horky město Olomouc, jemuž náležela až do konce patrimoniální správy. V rámci výkonu patronátního práva nechalo město v Horce postavit roku 1753 nový kostel. Jedná se o jednolodní stavbu s obdélným presbytářem a věží v hlavním průčelí. Obkružuje ji zeď bývalého hřbitova. Vnitřní zařízení

Ivan Grisa, dle Bohumil Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, 1. svazek, Academia 1994, 16.4. 2010