Současný kostel v Bílenci nahradil roku 1751 starší stavbu, připomínanou poprvé roku 1352 a poškozenou Švédy za třicetileté války. Po roce 1945 zpustl a zchátral, po roce 1990 byl několikrát vykraden.
© Prudký Martin, 04/2010
Graficke pismenko Kostel v Bílenci stojí na vršku, na východním okraji vsi. Vede k němu vzrostlá alej. Na začátku aleje je výklenková kaple, v níž byly sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Paduánského. Poblíž u stromu je i kamenný podstavec pranýře.
Prudký Martin , 11.4. 2010

historie

Barokní kostel sv. Máří Magdaleny byl postaven roku 1751 na místě staršího, gotického, zničeného Švédy za třicetileté války roku 1639. Původní svatostánek byl poprvé zmiňován jako farní roku 1352. Dnes je v havarijním stavu, několikrát vykradený.
    Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 11.4. 2010

popis

Kostel v Bílenci je barokní, obdélný se zaoblenými rohy, na západní straně vybaven hranolovou věží a na východě ukončen půlkruhovým presbytářem. Je jednolodní, s plochým stropem a presbytář je sklenut valenou klenbou s výsečemi. Hlavní oltář, dnes silně poškozený, pochází z roku 1752. Ze stejného roku pochází i kazatelna. Hlavní průčelí je vyzdobeno sochami světců.

Louny  (LN)
    Petrohrad