Moje místa 0
Rozlehlý kostel podle projektu J. B. Matheye byl v Horním Jiřetíně postaven v letech 1694–1700. Jižně od něj fara ze třetiny 18. století. Objekt je přes probíhající opravu spolu s celou obcí ohrožen barbarskými záměry uhelných těžařů.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Do Horního Jiřetína je možné dojet autem z Litvínova nebo od chemičky v bývalém Záluží. Parkovat lze přímo u kostela. Veřejnou dopravu zastupují autobusy MHD Most - Litvínov. Jiřetín je ideálním východiskem na modrou značku k zámku Jezeří (viz heslo).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v neděli od 11.00.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Jiřetíně
    Horní Jiřetín tvořil spolu se zaniklým Dolním Jiřetínem, Čtrnácti Dvory a existujícím Mariánským Údolím téměř čtyři kilometry dlouhou aglomeraci, táhnoucí se podél potoka na úpatí Krušných hor. Poprvé se snad i s kostelem připomíná roku 1263, samostatná farnost vznikla zřejmě nejpozději 1408. Současný objekt vznikl na místě staršího jako novostavba v letech 1694–1700. Stejně jako v nedalekém Horním Litvínově byl i zde autorem Jean Baptiste

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 13.4. 2010