Zámecký pivovar ve Šluknově fungoval v letech 1512–1977. Dosud stojí zchátralá sladovna, zbylé budovy směrem k zámku zanikly v 90. letech 20. století.
Bývalá sladovna od jihu

Bývalý zámecký pivovar a sladovna

Graficke pismenko Součástí zámeckého areálu ve Šluknově jsou i zbytky někdejšího zámeckého pivovaru. Pivo produkoval v letech 1512–1977, původní renesanční a barokní budovy prošly v 19. století přestavbou na strojní pivovar. Po zestátnění byl v letech 1948–77 součástí národního podniku Severočeské pivovary. Maximální výstav činil 10 000 hl za rok, nejznámější značkou po II. světové válce byl ležák Sprevar.
Po ukončení výroby sloužily budovy jako skladiště, pokračovalo jejich chátrání. Část nejblíže k zámku poškodil jeho požár, zdemolována byla v souvislosti se stavbou marketu v 90. letech 20. století. Dosud přetrvala silně zchátralá sladovna.
Kromě zámeckého pivovaru existoval do roku 1917 ve Šluknově i pivovar měšťanský. Jeho poslední pozůstalou budovu najdeme jižně od náměstí Míru ve Svojsíkově ulici.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.pivovary.info/historie/s/sluknov.htm, 8.4. 2010