Rozlehlý novorománský kostel v centru dříve samostatné obce Studánka z let 1869–72 dokládá někdejší početnost jejího osídlení. Po roce 1945 ztrácel funkci a chátral, minimálně zvenčí byl opraven v 90. letech 20. století. Dominanta širokého okolí.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Studánka stojí na vysoko položeném rozvodí mezi Křinicí (Labem) a Mandavou (Odrou). Přímo kolem kostela vede silnice I/9, kříží ji zde silnice II/265 Krásná Lípa - Varnsdorf. Parkovat lze přímo u kostela, kde zastavují i autobusy linek mezi Rumburkem, Varnsdorfem, Krásnou Lípou a Jiřetínem pod Jedlovou.
Kolem kostela prochází modrá turistická značka Varnsdorf - Krásná Lípa, blízko cyklostezka 3013.

Kostel svatého Františka z Assisi ve Studánce u Varnsdorfu
    Na odbočce z císařské silnice Praha - Rumburk - saská hranice (dnes I/9) do "českého Manchesteru", jak se přezdívalo Varnsdorfu, vznikla v 18. století ves Studánka. I přes extrémní polohu na vrcholu výrazného chlumu se počet obyvatel, kteří se většinou věnovali domácké textilní výrobě, trvale zvyšoval. V letech 1869–72 byl v obci postaven veliký novorománský kostel, který se stal dominantou širokého okolí. Po roce 1945 počet obyvatel obce

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 12.4. 2010