Původně pozdně renesanční kostel byl v Jiřetíně postaven v letech 1590–1611. Pozdně barokní úpravy proběhly na přelomu 18. a 19. století. Jihovýchodně od kostela velká barokní fara, na ploše náměstí několik barokních soch.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Jiřetín pod Jedlovou stojí severovýchodně od "své" hory a severně od hradu Tolštejn. Příjezd z vnitrozemí po silnici I/9 přes známý kopec Šébr, východně od městečka je křižovatka se silnicí II/264 (Rybniště - Varnsdorf), která prochází přímo přes náměstí. U kostela lze parkovat a zastavují tu linkové autobusy. Zastávka Jiřetín pod Jedlovou na trati Rybniště - Varnsdorf - Zittau se nachází na katastru Dolního Podluží necelý kilometr severně (z náměstí po zelené značce). Jiřetín je ideálním východiskem pro cyklistické i pěší tůry do Lužických hor.

Kostel Nejsvětější Trojice v Jiřetíně pod Jedlovou
    Hornické městečko Jiřetín (pod Jedlovou) založili tolštejnští/rumburští pánové von Schleinitz (Šlejnicové) v polovině 16. století. Očekávání bohaté těžby se příliš nenaplnilo, přesto si zdejší luteránští obyvatelé postavili na přelomu 16. a 17. století farní kostel (1590–1611). Po rekatolizaci začal sloužit potřebám nové víry. Asi 200 let po svém postavení prošel pozdně barokní přestavbou. V nedávné době byl opraven. Část plochy náměstí, v

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 12.4. 2010

Děčín  (DC)