sekvojovec obrovský

Břestek - Chabaně
Sekvojovec obrovský ve vsi Chabaně v jihovýchodních Chřibech, poslední ze tří dovezených jedinců. Výška asi 40 m, staří 270 let. V roce 1972 zasažen bleskem. V blízkosti sazenice z jeho semen.
sekvojovec obrovský
obec Chabaně
Graficke pismenko Památný strom se nachází ve vsi Chabaně v jihovýchodní části Chřibů. Byl vysazen asi před 270 lety, pravděpodobně hrabětem Berchtoldem ze tří sazenic dovezených z Ameriky. Asi před 120 lety jeden sekvojovec uhynul a asi před 30 lety uhynul druhý strom. Současný sekvojovec byl v roce 1972 zasažen bleskem a horní část stromu byla zničena. Celý strom byl po celé výšce rozpůlen, částečně zazděn a opraven. Vrchol postupně odumíral a v délce 6 m uschnul. Na vrcholových živých větvích nasadil 4 nové vrcholy, z nich největší je v současné době vysoký 8 m. Tento strom je největší v Evropě. Je vysoký asi 40 m, obvod stromu u země je 810 cm, ve ...
zdeněk komínek (čerpáno z naučné cedule u stromu), 7.4. 2010

strom, památný strom