Patrový dvoukřídlý barokní zámek s hodinovou věží a přízemními arkádami postavili Boeckové ve 2. pol. 17. století. Od r. 1756 patřil augustiniánům, po r. 1945 státnímu statku. Dnes slouží jako byty (zámek) a zemědělské provozy (bývalý popl. dvůr).
Pohled na zámek od vchodu do poplužního dvora
Graficke pismenko Areál zámku s poplužním dvorem stojí na jižním okraji vsi. Autobusové spojení ze Mšena funguje převážně v pracovní dny, nejbližší vlaková zastávka je ve 3 km vzdáleném Mšeně. U zámeckého areálu se křižuji cyklostezky 0008 (V Lukách - Nosálov) a 0009 (Mělnické Vtelno – Pokličky).

Stránka
    Ves Stránka se připomíná poprvé v r. 1513, kdy odtud byl placen úrok kostelu v Mšeně. V l. 1476–1481 byl purkrabím na Mladé Boleslavi Zachař ze Stránky. Není vyloučeno, že již v této době stávala ve vsi nevelká tvrz, o níž se však žádné zprávy nezachovaly. Ve druhé polovině 16. stol. připadly vsi Stránka a Nová Ves Vančurům z Řehnic, v r. 1580 koupil zdejší zboží Oldřich Hrzán z Harasova, pán na Vidimi. Po roce 1609 se pak stala Stránka na

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku (r. 1986) (doplněno redakcí), 6.4. 2010

popis

Zámek je stavba dvou nestejně dlouhých křídel, svírající pravý úhel. Uprostřed delšího křídla je dvoupatrová věž s barokní kopulí a hodinovým strojem. V přízemí stavby jsou otevřené arkády. Jedna z místností v prvním patře sloužila jako kaple. Kolem zámku stojí hospodářské budovy dřívějšího poplužního dvora, v jehož středu je hluboká studna. Před zámkem je barokní selská brána.
    Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku (r. 1986), 6.4. 2010

Mělník  (ME)