Město Kutná Hora bylo obehnáno v 14. stol. dvěma pásy hradeb, tzv. Dolní a Horní okruh. Hradby byly bořeny v polovině 19. století.
Graficke pismenko Město Kutná Hora, které je zapsáno na seznamu UNESCO, se nachází necelých 60 km východně od Prahy. V centru města je několik významných památek (Hrádek, chrám sv. Barbory, kostel sv. Jakuba, Vlašský Dvůr atd.), které byly v raném i pozdějším středověku obehnány mohutnými hradbami a výstavnými branami. Zbytky těchto hradeb jsou i dnes – po jejich bourání v 19. století – roztroušeny po celém městě.
Matěj Kopecký , 4.4. 2010

Opevnění
    Fortifikace Kutné Hory vznikla v průběhu 14. století ve dvou etapách. První a nejstarší z nich se nazývá tzv. Horní město (chrám sv. Barbory, Vlašský Dvůr) později bylo opevnění rozšířeno o tzv. Dolní město, které obsahovalo kostel Panny Marie Na Náměti. V roce 1490 byla fortifikace dokončena včetně čtyř hlavních bran, které byly pojmenovány podle směrů, kterými se do města vcházelo (Kouřimská brána, Čáslavská brána, Kolínská brána a směr k

Matěj Kopecký podle www.zmizelakutnahora.cz, Zdeněk Fišera: Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2007, 4.4. 2010
    Městské brány
    Čáslavská brána Tato pozdně gotická brána byla nejhonosnější ze všech čtyř kutnohorských bran. Stávala na konci Štefánikovy ulice před mostem přes říčku Vrchlici. Byla postavena v roce 1355 a v roce 1480 byla přestavěna. V 19. století nebyl její stav dobrý, a proto byla její horní část po zřícení Kouřimské brány snížena. Spodní nevzhledná část byla zastřešena a nakonec v roce 1873 odstraněna při stavbě nového mostu před řeku. Podoba brány je