Z původního měrunického kostela, postaveného kolem roku 1350, se zachoval presbytář s gotickou klenbou a okny. Poč. 19. stol. byl prodloužen k západu v empirových formách, včetně nové věže. Spolu s několika plastikami opraven poč. 21. stol.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Měrunice stojí východně od silnice II/257 z Bíliny na křižovatku u Kozlů (I/15 a I/28). Autobusové spojení z Bíliny sem funguje jen v pracovních dnech. Přes obec procházejí cyklostezky 25 a 232 a zelená turistická značka Bedřichův Světec - rozcestí pod Hradišťany.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se zde konají několikrát do roka. Vstup lze domluvit i na obecním úřadě (tel. 417 827 011).

Kostel svatého Stanislava biskupa v Měrunicích
    Z původního měrunického kostela, postaveného kolem roku 1350, se zachoval presbytář s gotickou klenbou a okny. Počátkem 19. století byl prodloužen k západu v empirových formách, včetně nové věže. Spolu s několika sochami a pomníkem padlých opraven počátkem 21. století. Nedaleká barokní fara je dosud silně zchátralá.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 6.4. 2010

Teplice  (TP)