Novorománský kostel ve Volevčicích byl roku 1840 přistavěn k věži původní svatyně, zřejmě gotického původu. Po roce 1945 chátral, což trvá dodnes.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Kostel ve Volevčicích stojí na křižovatce, kde ze silnice II/255 odbočuje silnice III. třídy do Bečova a Bělušic. Parkování je možné přímo na ní. Železniční zastávka Volevčice na trati Most - Postoloprty - Žatec se nachází asi kilometr jihozápadně.
V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby a je tak nepřístupný.

Kostel svatého Havla ve Volevčicích
    Původní kostel ve Volevčicích byl zřejmě gotický. Zachovala se z něj pouze mohutná hranolová věž, která měla pravděpodobně i obrannou funkci. Roku 1840 byla k ní nesymetricky přistavěna nová svatyně ve střízlivém novorománském stylu, do něhož byla upravena i fasáda věže. Po roce 1945, kdy bylo vyhnáno německojazyčné obyvatelstvo, kostel ztrácel funkci a chátral. Dnes je bez využití a dále podléhá zubu času.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 6.4. 2010

Most  (MO)