Kostel se poprvé v Malém Březně připomíná poprvé roku 1334. Částečně dřevěnou stavbu, doplněnou roku 1597 mohutnou věží, poškodil požár 1633. Obnova proběhla 11 let nato, zásadní přestavba 1723–5, další úpravy v 19. století. Opraven 1996–8.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Malé Březno se nachází jihozápadně od Mostu. Autem sem lze dojet ze silnic II/251 a II/255. Kostel stojí jižně od návsi, parkování je možné přímo u něj. Jezdí sem autobusové linky z Mostu i Chomutova.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají poslední sobotu v měsíci od 14.30.

Kostel svatého Jana Evangelisty v Malém Březně
    Kostel se ve vsi, ležící jižně od Mostu, připomíná poprvé roku 1334. Ke zřejmě částečně dřevěné stavbě nechal jeden z majitelů statku, Jaroslav Boryně ze Lhoty, přistavět mohutnou kamennou věž, jejíž severní stěna nese dosud jeho erb. Roku 1633 kostel vyhořel, obnoven byl až o 11 let později. V letech 1723–25 byl s výjimkou věže zbořen a nahrazen novou barokní kamennou stavbou. Ta byla dále upravována v 19. století. Po roce 1945 byla v oblasti

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a webové stránky obce Malé Březno, 6.4. 2010