Moje místa 0
Jediným pozůstatkem vsi Vysočany, zničené kvůli plavišti popílku, je komplex kostela, fary a hospodářské budovy. Stavba z let 1726–35 dle projektu O. Broggia. Počátkem 90. let přestavba fary na hotel. Kostel byl přitom opraven, bez využití.
Fara a kostel od západu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Kostelní areál bývalých Vysočan stojí u silnice I/7, asi 2 km od křižovatky se silnicí I/27 směrem k Chomutovu. Bývalá fara nabízí pohostinství (vcelku chutné) a ubytování (netestováno) motorizovaným návštěvníkům, přístup pěšky nebo na kole je vzhledem k devastaci okolí a frekvenci na zmíněné silnici velmi nepohodlný až nebezpečný. Kostel je přístupný pouze při poutních bohoslužbách na den svatého Václava.

Kostel svatého Václava s farou ve Vysočanech u Hrušovan
    Vysočany bývaly starou vsí v majetku oseckého kláštera, který měl v údolí Chomutovky jednu z rozsáhlejších držav, jejímž centrem bylo městečko Škrle. Neunikly osudu řady severočeských obcí a byly barbarsky zničeny kvůli stavbě popílkoviště chomutovské teplárny. Naštěstí se zachoval komplex kostela a rozsáhlé barokní fary s hospodářskou budovou, které stály nad vlastní vesnicí u hlavní silnice Praha - Chomutov. Komplex je významným dílem

Ivan Grisa, dle M. Horyna - J. Macek - P. Macek - P. Preis: Oktavián Broggio 1670 - 1742, katalog k výstavě v Galerii výtvarných umění v Litoměřicích, 1992, 1.4. 2010