Hrady.cz
Kostel postavený ve II. polovině 15. století prošel důkladnou barokní přestavbou roku 1734. Dále byl upraven ve II. polovině 19. století, následky poválečné devastace odstranila obnova po roce 1990.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko V Bílencích začíná hluboké údolí Chomutovky, které se odtud táhne až k Postoloprtům. Prochází tudy cyklostezka 3034 (po druhém břehu říčky, než je většina vsi). Příjezd autem je možný po silnici III. třídy od Nezabylic (I/7) nebo Velemyšlevsi (I/27), autobusové spojení funguje jen v pracovních dnech.
Kostel je přístupný při mších, které se konají třikrát ročně: na Boží hody vánoční a velikonoční a v neděli kolem svátku patrona (24. 8.).

Kostel svatého Bartoloměje v Bílencích
    Kostel byl v Bílecích postaven ve II. polovině 15. století. Roku 1734 prošel důkladnou barokní přestavbou, která se blížila novostavbě. Další úpravy byly provedeny ve II. polovině 19. století. Po roce 1945 kostel spolu s obcí po vyhnání původních obyvatel silně zpustl. V 90. letech 20. století byl opraven. Dvě heraldické náhrobní desky Hrobčických z Hrobčic uváděné ještě meziválečnou literaturou jsou dnes nezvěstné.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 6.4. 2010