Komplex kostela a zvonice v centru Droužkovic u Chomutova, dříve opevněný. Obě stavby pocházejí z přelomu 13. a 14. století, prošly barokními úpravami. Ohradní zeď bývalého hřbitova zanikla stejně jako bývalý průjezd zvonicí.
Kostel a zvonice od západu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Obec leží jižně od Chomutova mezi silnicemi I/7, II/568 a železniční tratí Lužná u Rakovníka - Chomutov, na které se nachází i výhybna Droužkovice (asi 1 km jihozápadně od kostela). Zajíždí sem autobusová linka 8 chomutovské MHD (zastávka Droužkovice, obecní úřad).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají každou neděli od 11.15.

Kostel svatého Mikuláše se zvonicí ve Droužkovicích
    Jeden z nejvýraznějších areálů opevněného kostela v severních Čechách představoval ochranu obyvatel Droužkovic, rozlehlé vsi jižně od Chomutova. Nejstarší písemné zmínky o kostele pocházejí ze 14. století, minimálně spodní část zvonice je stejně stará. Původně se jejím přízemím procházelo na hřbitov, obehnaný kamennou zdí. Podle stavebního rozboru byl kostel postaven koncem 13. století (klenba presbytáře). Kostel i se zvonicí byly poškozeny za

Ivan Grisa, dle E. Poche s kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 5.4. 2010